Een nieuw tijdperk in IT-architecturen

Dit jaar kwamen microservices, containers en cloud extreem veel voor. In juni bleek uit een onderzoek van Evans Data Corp dat bijna de helft van alle cloudontwikkelaars onveranderlijke architecturen en microservices gebruiken. Er zijn verschillende nieuwe services ontwikkeld voor het beheer van microservices, waaronder die van grote technologiebedrijven zoals Google, IBM, Lyft en Apache. Zowel Microsoft als Oracle hebben producten uitgegeven om containers te helpen beheren en services voor cloud-architecturen zoals AWS en Cloud Foundry bleven sterk. Er zijn ook architectuur-modelleringsdiensten, zoals Erwin en Sparx, die dit jaar nieuwe updates hebben uitgebracht.

In mei kondigden Google, IBM en Lyft een nieuw open-sourceproject aan voor het verbinden, beheren en beveiligen van microservices, Istio genaamd. In september kondigde StackPointCloud aan dat het beheerde Istio-ondersteuning zou bieden binnen het Stackpoint.io-platform. Met deze service kunnen teams op microservice gebaseerde toepassingen beter inzetten, monitoren en onderhouden. Functies omvatten de mogelijkheid om afhankelijkheden tussen microservices, problemen met applicatieprestaties en microservice-beleid te bewaken.

In juli heeft Apache OpenWebBeans versie 1.0 van het Apache Meecrowave-project aangekondigd, een kleine server voor microservices. In oktober lanceerde ShiftLeft een geautomatiseerd platform voor beveiliging als service voor microservices en containers.

Met de release van Visual Studio 2017 heeft Microsoft nieuwe functies toegevoegd om te helpen ontwikkelen voor containerarchitecturen, zoals de mogelijkheid om omgevingen te bouwen voor een Docker-afbeelding rechtstreeks van Azure Container Service.

Oracle heeft ook wijzigingen aangebracht die containers helpen. Het leverde drie nieuwe tools – Smith, Crashcart en RailCar – op om de uitdagingen van containers aan te pakken. Smith is een microcontainer-bouwer die operators helpt met containerafbeeldingen. Crashcart is een foutopsporingsprogramma voor microcontainers dat is bedoeld om gebruikers te helpen hun toepassingen te containeren. RailCar is een container runtime implementatie met behulp van Rust.

“Containers zijn populairder dan ooit. Hier bij Oracle gebruiken we containers voor veel van onze cloudservices. Terwijl we ons voorbereiden op containers in productie, hebben we tools ontwikkeld om containers te bouwen en te gebruiken, “schreef Vish Abrams, architect voor cloudontwikkeling bij Oracle, in een post.

In mei kondigde Chef nieuwe mogelijkheden en updates aan voor zijn automatiseringsplatformen om bedrijven in staat te stellen over te schakelen naar cloud-native en container-first omgevingen.

De wens voor cloud-architecturen steeg dit jaar met diensten als AWS en Cloud Foundry die aan populariteit winnen. Beveiliging in cloudomgevingen is belangrijk en services zoals CloudSploit helpen daarbij. CloudSploit is een open-sourceproject dat AWS-cloudomgevingen controleert en op zoek is naar abnormale activiteiten.

“Cloud maakt DevOps steeds meer mogelijk”, zegt Omar Khan, general manager voor cloud-ontwikkeling en -hulpmiddelen voor Microsoft. “En we zien ontwikkelaars beveiliging in de levenscyclus brengen via ‘ruige DevOps’ of ‘shift-left’ van het scannen binnen het ontwikkelingsproces – niet hoeven wachten om dat spul eenmaal in de productie te doen.”

Eind 2016 heeft Sparx Systems een nieuwe versie van het modelleerplatform Enterprise Architect Versie 13 uitgebracht. Het bevatte een gestroomlijnde gebruikersinterface en verbeteringen in de fasen voor implementatie, onderhoud, testen en wijzigen.

In juni bracht Hackolade versie 1.7 uit van zijn software voor gegevensmodellering die MongoDB ondersteunt. Erwin introduceerde in november ook een nieuwe SaaS-oplossing voor gegevensbeheer om bedrijven toe te staan te modelleren wat er met systemen zou gebeuren als er wijzigingen in de gegevens werden aangebracht.

Deze modelleringsoplossingen zijn belangrijk omdat ze kunnen worden gebruikt om complexe systemen op een eenvoudige, visuele manier aan te tonen. “Met behulp van een visueel model kan iedereen, ongeacht zijn technische achtergrond, naar een model kijken en zien welke delen van het systeem bestaan, hoe ze zich verhouden tot de andere delen van het systeem en hoe informatie binnen dat systeem stroomt,” zei Tom O ‘Reilly, COO van Sparx Systems.