Heb je een Hobby? Vermeld het op je cv!

Je cv is natuurlijk in eerste instantie bedoeld om de recruiter te laten zien wat je zakelijke achtergrond is. Maar dat je een goede match bent – zowel met de functie als met de bedrijfscultuur – kan ook blijken uit je vrijetijdsbesteding. Wat je leuk vindt om te doen, zegt namelijk veel over jou als persoon en over je vaardigheden. Heb je een van de volgende hobby’s? Schroom dan zeker niet om ze op je cv te vermelden.

Sport

Dat je van sporten houdt, is natuurlijk sowieso een pluspunt voor een potentiële werkgever. Want zo werk je actief aan je gezondheid en dat is weer goed tegen ziekteverzuim. Geef ook duidelijk aan welke sport je beoefent. Doe je aan een teamsport, zoals volleybal of waterpolo, dan laat je zien dat je goed kunt samenwerken. Loop je marathons (of minder lange afstanden), dan heb je ongetwijfeld veel doorzettingsvermogen. En coach je het voetbalteam van je zoon, dan zegt dat iets over je leidinggevende kwaliteiten.

Reizen

Wie graag reist, is over het algemeen open-minded. Als jij ervan houdt om nieuwe culturen te ontdekken, sta je op de werkvloer waarschijnlijk ook wel open voor nieuwe taken en uitdagingen. Dat kan voor werkgevers een interessante eigenschap in een sollicitant zijn. Heb je een halfjaar gebackpackt door Azië? Dan is dat dus zeker het vermelden waard. Maar versta jij onder reizen ook een vakantie in een all-in-resort in Turkije? Bedenk dan goed wat voor indruk je hiermee wekt. Je wilt natuurlijk niet als passief gezien worden…

Muziek

Muziek is een brede hobby, maar in de meeste gevallen zegt het wel iets over je creativiteit. Bijvoorbeeld als je als amateur-dj graag zelf plaatjes maakt, of als je een instrument bespeelt. Doe je dat laatste ook nog eens in groepsverband – denk aan een orkest, koor of band –, dan laat je zien dat je goed in een team functioneert.

Vrijwilligerswerk

Of je nu penningmeester van je buurtvereniging bent, fietsles geeft aan vluchtelingen of schaakt met bejaarden – met vrijwilligerswerk op je cv toon je aan dat je sociaal bent. Als je iets over hebt voor een ander zonder daar per se iets voor terug te willen, is de kans groot dat een potentiële werkgever je behulpzaam inschat.

Maar wat te doen als je niet een van deze hobby’s hebt? Wat vermeld je dan? Voorkom in ieder geval clichés op je cv – anders kun je ze nog beter weglaten. Lezen, wandelen en koken bijvoorbeeld zijn veelvoorkomende hobby’s en zeggen niet meteen iets over jou. Wil je deze hobby’s noemen, maak ze dan altijd specifiek, zoals in dit voorbeeld:

  • Lezen: ik verslind psychologische thrillers, vooral die van Samuel Bjørk.
  • Wandelen: eens per maand pak ik met mijn wandelschoenen de trein om weer een ander deel van Nederland te voet te ontdekken.
  • Koken: ik kook graag Oosters en vind het leuk om workshops te volgen, in binnen- én buitenland.

Op deze manier geef je de recruiter inzicht in jou als persoon. Misschien een mooie ijsbreker tijdens het sollicitatiegesprek!