
Kortere baanduren als er meer flexibele banen zijn
Werknemers met langere baanduren zijn vaker oudere werknemers en met een contract voor onbepaalde tijd. Van de werknemers bij de overheid heeft 86 procent een baan voor onbepaalde tijd. Ook de gemiddelde leeftijd van werknemers ligt er hoger dan in andere bedrijfstakken.
Werknemers met korte baanduren zijn vaker jong en hebben vaker een flexibele baan. In de horeca en in de zakelijke dienstverlening wordt vaker in kortdurende banen gewerkt. Het aandeel flexibele banen (reguliere baan voor bepaalde tijd, oproepbaan, uitzendbaan, stagebaan) in deze bedrijfstakken bedraagt respectievelijk 65 procent en 75 procent. In de horeca is ruim de helft van de werknemers jonger dan 25 jaar, in de zakelijke dienstverlening bijna een kwart.
Baanduur naar soort baan en leeftijd
Bijna de helft van de werknemers met een contract voor onbepaalde tijd heeft een baanduur van 10 jaar of langer, ruim een kwart heeft een baan met een duur van5 tot 10 jaar. Bij de flexibele banen is het aandeel kortdurende banen hoog. Bijna de helft van de uitzendbanen duurt korter dan 1 jaar en ruim een kwart duurt 1 tot 2 jaar. Bij de banen met een contract voor bepaalde tijd en bij de oproepbanen is het aandeel banen met een baanduur tot 2 jaar ook hoog.
Oudere werknemers hebben een langere baanduur dan jongere werknemers. Ruim 80 procent van de oudere werknemers (55 tot 65 jaar) heeft een baanduur van 5 jaar of langer. In deze leeftijdsgroep heeft 64 procent zelfs een baan met een duur van 10 jaar of langer. Negentig procent van de jonge werknemers (15 tot 25 jaar) heeft een baanduur van 5 jaar of korter. Uit CBS-onderzoek blijkt dat jongeren steeds vaker een flexibele arbeidsrelatie hebben.