Weten hoe een interview moet worden uitgevoerd, betekent ook weten hoe je je moet voorbereiden op de vergadering. Hoe een sollicitatiegesprek te voeren?

1. Bekijk de functiebeschrijving

Maak uzelf grondig vertrouwd met de functieomschrijving, vooral de wervingscriteria. Weerspiegelt dit nauwkeurig de huidige vereisten voor de positie? Als dat zo is, geweldig. Als het verouderd lijkt, geef het dan een update, zodat je tijdens het interview op relevante criteria kunt focussen.

 
2. Beoordeel de werkgeschiedenis van de kandidaat

Bekijk alles wat de kandidaat tot nu toe heeft ingediend: CV, motivatiebrief en eventuele aanvullende materialen. Noteer alle gebieden die verduidelijking behoeven, zoals eigenzinnige functietitels, hiaten in de werkgeschiedenis of hobby’s die aspecten van de persoonlijkheid van de kandidaat kunnen onthullen die van invloed kunnen zijn op de werkprestaties.

3. Plan het uit

Maak een algemene structuur voor het interview. Maak een basisplanning voor het interview, zodat u tijdens het verloop van de vergadering voldoende tijd reserveert om alle belangrijke gebieden te bespreken die u wilt behandelen. Als u zich aan een schema houdt, kunt u de sessie op tijd beginnen en eindigen, zodat u efficiënter kunt werken en kunt aantonen dat u de tijd van de kandidaat respecteert.

4. Bereid belangrijke vraaggesprekken voor

Noteer de vragen die u van plan bent te vragen. Ontwikkel uw vragen uit de gebieden van de achtergrond van de kandidaat die de meeste aandacht verdienen, op basis van de functiebeschrijving en uw wervingscriteria. Het is handig om de lijst met vragen tijdens het interview te hebben, maar zorg ervoor dat je tijdens het gesprek oogcontact hebt met de kandidaat. Probeer uw interviewvragen in het geheugen vast te leggen.

5. Ontmoet in een comfortabele omgeving

Maak, voordat u een interview afneemt, afspraken om het in een privé- en redelijk comfortabele kamer te houden. Over het algemeen is een conferentieruimte een betere plaats om een ​​interview af te nemen dan uw kantoor. Maar als je kantoor je enige optie is, probeer dan een rustige omgeving te creëren. Maak uw bureau leeg, sluit de deur en demp uw telefoon zodat oproepen naar voicemail gaan of elders worden doorgestuurd.