Dat blijkt uit onderzoek onder 6780 werkzoekenden en 3390 HR-managers.
Zowel mannen als vrouwen haakten ooit af vanwege een te ingewikkelde sollicitatieprocedure, alhoewel vrouwen daar iets vaker (40 procent) toe geneigd zijn dan mannen (36 procent). De verschillen tussen diverse leeftijdsgroepen zijn echter groter, waarbij het opvallend is dat jongeren minder tolerant zijn tegenover een ingewikkeld sollicitatieproces dan oudere generaties. In de leeftijdscategorie 18-24 jaar haakte 47 procent om die reden weleens af, tegenover 38 procent in de categorie 25-44 jaar en 36 procent van de werkzoekenden tussen de 45 en 65 jaar.
Evaluatie van het sollicitatieproces
Met die kennis is het extra opvallend om te zien dat slechts twee vijfde van de HR-managers een evaluatie houdt na afloop van de sollicitatieprocedure. Van die groep heeft 62 procent daadwerkelijk ooit de procedure aangepast naar aanleiding van de evaluatie. Zo gaven ondervraagde HR-managers aan de tijdsduur van de gesprekken te hebben teruggebracht van 45 naar dertig minuten, en stelden zij gerichtere vragen.
“Zeker in de ‘war for talent’ waarin sommige bedrijven al moeite hebben met het aantrekken van het juiste personeel, is het belangrijk om kandidaten de juiste sollicitatie-ervaring te bieden. Het monitoren en evalueren van de sollicitatieprocedure speelt daarin een cruciale rol, omdat het zo mogelijk wordt om eventuele drempels te herkennen en te verlagen.”
Brief schrijven minst leuke onderdeel van sollicitatie
Gevraagd naar de minst leuke onderdelen van het sollicitatieproces, is het schrijven van een motivatiebrief met 47 procent het meest genoemd. Dat betekent overigens niet dat werkzoekenden daar het belang niet van inzien. 85 procent vindt het een nuttig onderdeel van de sollicitatieprocedure, een percentage dat aardig overeenkomt met het aantal HR-managers dat een motivatiebrief verwacht (86 procent).
Van die laatste groep ziet twee derde (67 procent) de sollicitatiebrief als een middel om te beoordelen of een sollicitant zich goed kan uitdrukken. Bovendien vindt 65 procent dat een geschreven motivatie meer informatie geeft over de sollicitant. Saillant detail is, dat 35 procent van de HR-managers een sollicitatiebrief verwacht, omdat hij of zij wil zien dat de sollicitant moeite doet. Iets minder dan een kwart (24 procent) vindt dat een brief nu eenmaal onderdeel is van het proces.
“De motivatiebrief kan doorslaggevend zijn als het gaat om het beoordelen van kandidaten van wie het cv niet zo veelzeggend is als het cv van een ervaren kandidaat,” aldus Poos. “Ook zijn er zekerfuncties die hoge schriftelijke vaardigheden vereisen, waarbij dit zinvol is. Echter, veel klanten bevestigen mij in gesprekken dat ze eigenlijk nauwelijks sollicitatiebrieven lezen. Een sollicitatiebrief is vaak niet meer dan een verplichte oefening die de sollicitatieprocedure onnodig vertraagt, en niet geschikt is voor de moderne ‘één klik’-applicaties. Een goed cv zou alle benodigde informatie moeten bevatten om te kunnen beslissen over de volgende stappen in het sollicitatiesproces.”